Ազգայնականության դրսևորումները հայ-թաթարական, հայ-վրացական հարաբերություններում XIX դ. վերջին-XX դ. սկզբին /մինչև 1905թ./ - Վարդանյան, Թամարա Ռազմիկի / Vardanyan Tamara (ՀՀ ԳԱԱ պատմության ինստիտուտ, 2003)
Խորհրդային Միության փլուզումից հետո մինչ օրս Անդրկովկասում ընթացող քաղաքական, սոցիալ-տնտեսական գործընթացներն ուղեկցվում են զգալիորեն էթնիկ գործոններով պայմանավորված քաղաքական հակամարտությունների տարբեր դրսևորումներով: Տարածաշրջանի երեք հանրապետությունները Հայաստանը, Ադրբեջանը, Վրաստանը գտնվում են զարգացման անցումային փուլում, որին բնորոշ ակնհայտ դժվարություններն ու զարգացման ընթացքը բարդանում են պատմականորեն ձևավորված, երբեմն ձևափոխված տրանսֆորմացված/ էթնիկ հակասությունների տեղափոխումով միջպետական հարաբերությունների հարթություն / Диссертационная работа посвящена армяно-татарским (азербайджанским) и армяно-грузинским отношениям в контексте развития и проявления национализма в конце XIX-начале вв. Исследование состоит из введения, трех глав, заключения и библиографии
Է.00.01 «Հայոց պատմություն» մասնագիտությամբ պատմական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2003 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է ԵՊՀ պատմության ֆակուլտետի գիտխորհրդում ; Գիտական ղեկավար՝ Հ. Ս. Խառատյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Վ. Գ. Թունյան, Դ. Ա. Մուրադյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Խ. Աբովյանի անվան Հայկական պետական մանկավարժական համալսարանի հայոց պատմության ամբիոն ; Սեղմագիր՝ 24 էջ։
Keywords: Պատմական գիտություններ / History