Արարատյան հարթավայրի աղակալված և ալկալիացված հողերի մելիորատիվ վիճակի բարելավումը ֆիզիկական և քիմիական միջոցների կիրառմամբ / Improvement of the meliorative state of saline and alkaline soils in ararat valley using physical and chemical means - Խոջոյան, Արման Արմենի / Khojoyan Arman (Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարան, 2013)
Հողերի աղակալման և ալկալիացման, հիմնախնդիրներն առկա են աշխարհի շատ երկրներում: Երկրագնդի բնակչության աննախադեպ աճը, ստիպում է գյուղատնտեսական շրջանառության մեջ ներառել նոր ոռոգելի հողատարածություններ, ինչը հաճախ ուղեկցվում է հողերի աղակալման, ալկալիացման և գերխոնավացման երևույթներով: Նշված գործընթացներն առավել ինտենսիվ բնույթ են կրում երկրագնդի ընդհանուր տաքացման և մարդու կողմից հաճախակի իրականացվող անհեռատես արտադրական գործունեության արդյունքում, որոնց հետևանքով հողերը կորցնում են բերրիությունը ու դուրս են մնում գյուղատնտեսական շրջանառությունից (Szabolcs 1995) / Проблема засоления и осолонцевания почв актуальна как во всем мире, так и в Республике Армения, которая имеет ограниченные земельные ресурсы. Увеличение площадей посевных культур и улучшение мелиоративного состояния почв, имеет важное значение для стабильного развития сельского хозяйства и улучшения экологического состояния окружающей среды / The problem of salination and alkalization of soils exists in many countries; and this is the case also with the land-poor Armenia, where expansion of crop areas and enhancement of the meliorative state of lands are of critical importance for sustainable development of agricultural production as well as for improvement of the environment
Զ.01.01 «Ընդհանուր երկրագործություն, հողագիտություն, ագրոքիմիա» մասնագիտությամբ գյուղատնտեսական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2013 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է Հ. Պետրոսյանի անվան հողագիտության, ագրոքիմիայի և մելիորացիայի գիտական կենտրոնի գիտական խորհրդում ; Գիտական ղեկավար՝ Ս. Վ. Սահակյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Գ. Մ. Եղիազարյան, Է. Հ. Խաչատրյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Ակադեմիկոս Ի. Վ. Եղիազարովի անվան ջրային հիմնահարցերի և հիդրոտեխնիկայի ինստիտուտ ; Սեղմագիր՝ 26 էջ։
Keywords: Գյուղատնտեսական գիտություններ / Agriculture