Клиника, дифференциальная диагностика и лечение эндоформных резидуально-органических психозов / Էնդոֆորմ ռեզիդուալ-օրգանական պսիխոզների կլինիկան, դիֆերենցիալ ախտորոշումը և բուժումը - Դանիելյան, Արման Կոնստանտինի / Danielyan Arman (ՀՀ ԱՆ Մ. Հերացու անվան Երևանի պետական բժշկական համալսարան, 1997)
Всестороннее изучение истории развития учения о резидуально-органических психозах показывает, что на разных этапах развития психиатрической науки эти психозы изучались то в рамках шизофрении и органических (в том числе экзогенно-органических и резидуально-органических) психозов, то в рамках симптоматических психозов, и как таковое, оно столь же старо, как и учение о шизофрении и об органических психозах вообще / Ներկայացվող աշխատանքում հիմնվելով հոգեախտաբանական /կլինիկական-կատամնեստիկ/ էկսպերիմենտալ-հոգեբանական և նյարդաբանական /այդ թվում էլեկտրոէնցեֆալոգրաֆիական, էխոէնցեֆալոգրաֆիական, ռեռէնցեֆալոգրաֆիական, ռենտգենոկրանիոգրաֆիական, նեյրոօֆտալմոլոգիական/ հետազոտության տվյալների վրա ապացուցվում է, որ գլխուղեղի մնացորդային օրգանական ախտահարմամբ տառապող անձանց մոտ հոգեախտաբանական վիճակները կարող են ծագել օրգանիզմի վրա արտաքին ախտածին ազդակների /ինֆեկցիաների, ինտոկսիկացիայի, գլխուղեղի տրավմայի/ անմիջական ներգործությունից հետո և ընթանալ էկզոգեն տիպի ռեակցիաների /գիտակցության, խլացածության, դելիրիային, մթնաշաղային նախաօնեյրոիդային, օնեյրոիդային և ամենտիվ տիպի խանգարումների սրընթաց վերբալ հալուցինոգի/ ձևով
ԺԴ.00.07 «Նյարդաբանություն, հոգեբուժություն, թմրաբանություն» բժշկական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-1997 ; Աշխատանքը կատարվել է Հայաստանի Հանրապետության առողջապահության նախարարության ՀՀ ԳԱԱ ակադեմիկոս Ս. Խ. Ավդալբեկյանի անվան առողջապահության ազգային ինստիտուտի հոգեբուժության և հոգեթերապիայի ամբիոնում ; Գիտական ղեկավար՝ Կ. Գ. Դանիելյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Մ. Ա. Մելիք-Փաշայան, Հ. Տ. Մուրադյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Վրաստանի առողջապահության նախարարության հոգեբուժության գիտա-հետազոտական ինստիտուտ ; Սեղմագիր՝ 23 էջ։
Keywords: Բժշկություն, բժշկական գիտություններ / Medicine, Medical Sciences