Синтез новых хиральных вспомогательных реагентов и комплексов и их исследование в реакциях асимметрического синтеза α-аминокислот / Նոր մոդիֆիկացված քիրալային ռեագենտների և կոմպլեքսների սինթեզը և նրանց կիրառումը α-ամինաթթուների ասիևետրիկ սինթեզի ռեակցիաներում - Համբարձումյան, Հասմիկ Հարությունի / Hambardzumyan Hasmik (ՀՀ ԳԱԱ օրգանական քիմիայի ինստիտուտ, 2004)
Асимметрический синтез хиральных биологически активных соединений, включая α-аминокислот, с заданной абсолютной конфигурацией атомов углеродного скелета привлекает все больше внимание и занимает особое место в современной биоорганической химии / Սինթեզվել են (S)-N-(2-բենզոիլֆենիլ)-1-(3,4-դիքլորբենզիլ) պիրոլիդին-1-կարբօքսամիդ ((S)-CPB) և (S)-N-[2(2,5-դիմեթիլֆենիլ]-1-բենզսինպիրոլիդին-2-կարբօքսամիդ ((S)-BBX) քիրալային ռեագենտներ, նրանց ու ամինաթթուների և դեհիդրոամինաթթուների Շիֆֆի հիմքի հետ Ni²⁺ իոնի առաջացրած հարթ- քառակուսային կոմպլեքսներ
Բ.00.10 «Կենսօրգանական քիմիա» մասնագիտությամբ քիմիական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2004 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է Երևանի պետական համալսարանում ; Գիտական ղեկավար՝ Ա. Ս. Սաղյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Ա. Ս. Նորավյան Ա. Լ. Գյուլբուդաղյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Մոսկվայի պետական համալսարան (Ռուսաստանի Դաշնություն) ; Սեղմագիր՝ 22 էջ։
Keywords: Քիմիական գիտություններ / Chemistry