Բյուրականյան երկրորդ շրջահայության գալակտիկաների սպեկտրրալուսաչափական և վիճակագրական ուսումնասիրություն - Գյուլզադյան, Մարիետտա Վազգենի / Gyuldzadyan Marietta (ՀՀ ԳԱԱ Վ. Հ.Համբարձումյանի անվան Բյուրականի աստղադիտարան, 2013)
Արտագալակտիկական հետազոտությունների համար կարևորագույն և շրջադարձային նշանակություն ունեցավ 50-ական թվականների երկրորդ կեսին Վ. Համբարձումյանի կողմից առաջարկված նոր հայեցակարգը (կոնցեպցիան), որը վերաբերում էր գալակտիկաների էվոլյուցիայի հարցում միջուկների հիմնարար դերին (Ambartsumian 1958; Амбарцумян 1968): Նրա կողմից առաջարկված գալակտիկական ակտիվ միջուկների (Active Galactic Nucle-AGN) գաղափարը նոր դարաշրջանի սկիզբ հանդիսացավ արտագալակտիկական աստղագիտության պատմության մեջ / Второй Бюраканский обзор (SBS) - хорошо известный комбинированный обзор, в котором для идентификации активных галактик и галактик со звездообразованием используется наличие УФ-избыточного излучения в континууме и/или наличие эмиссионных линий в спектрах. Диссертационная работа посвящена изучению SBS галактик / The Second Byurakan Survey (SBS) is well-known combined survey, which uses the technique of selecting objects according to their excess UV emission as well the presence of emission lines in their low-dispersion, objective prism spectra. Results of the statistical and spectrophptometric studies of the sample of SBS galaxies are presented
Ա.03.02 «Աստղաֆիզիկա, ռադիոաստղագիտություն» մասնագիտությամբ ֆիզիկամաթեմատիկական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2014 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է ՀՀ ԳԱԱ Վ.Հ. Համբարձումյանի անվան Բյուրականի աստղադիտարանի գիտական խորհրդի նիստում ; Գիտական ղեկավար՝ Ա. Ռ. Պետրոսյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Մ. Ա. Ղազարյան Ա. Մ. Միքայելյան ; Առաջատար կազմակերպություն` Երևանի պետական համալսարան ; Սեղմագիր՝ 22 էջ։