Հայանպաստ շարժումը Մեծ Բրիտանիայում 1914-1923թթ. - Պողոսյան, Բենիամին Պողոսի / Poghosyan Beniamin (ՀՀ ԳԱԱ պատմության ինստիտուտ, 2004)
XX դարի սկիզբը հայ ժողովրդի բազմադարյա պատմության ամենածանր ժամանակաշրջաններից մեկն էր: Օգտվելով Առաջին համաշխարհային պատերազմի ընձեռած հնարավորությունից երիտ-թուրքական կառավարությունը ձեռնամուխ եղավ հայ ժողովրդի բնաջնջման իր դիվային ծրագրի իրականացմանը: Մեծ եղեռնին զոհ գնացին 1.5 միլիոն հայեր, հարյուր հազարավորները հարկադրված լքեցին իրենց բնօրրանը և սփռվեցին աշխարհով մեկ / В начале XX века в Османской империи был осуществлен первый геноцид века, жертвой которого стал армянский народ. Прогрессивная общественность разных стран подняла свой голос против этого преступления, формируя мощное проармянское движение
է. 00.01 «Հայոց պատմություն» մասնագիտությամբ պատմական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2004 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է ՀՀ ԳԱԱ հայոց ցեղասպանության թանգարան-ինստիտուտի գիտական խորհրդում ; Գիտական ղեկավար՝ Լ. Ա. Բարսեղյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Մ. Ս. Կարապետյան, Ա. Վ. Ղամբարյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Երևանի պետական համալսարան ; Սեղմագիր՝ 22 էջ։
Keywords: Պատմական գիտություններ / History