Жестовый язык как средство общения и обучения глухих / Ժեստերի լեզուն որպես խուլերի հաղորդակցման և ուսուցման միջոց / Sign language as a means of communication and education of deaf individuals - Դաշյան, Անահիտ Վլադիմիրի / Dashyan Anahit (ՀՀ ԿԳՆ Խ. Աբովյանի անվան հայկական պետական մանկավարժական համալսարան, 2013)
Известно, что неслышащие дети вследствие врожденного или рано приобретенного дефекта слуха не могут овладеть словесной речью естественным путем / Հայտնի է, որ բացի բառային խոսքի հիմնական ձևերից բանավոր և գրավոր, գոյություն ունեն նաև այլ տարատեսակներ: Դրանցից են մատնախոսությունն ու ժեստերի լեզուն / There are some varieties of verbal speech, besides the main, oral and written, forms. They are dactiology and sign speech
ԺԳ.00.03 «Հատուկ մանկավարժություն» մասնագիտությամբ մանկավարժական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2013 ; Ատենախոսության թեման հաստատված է Խ. Աբովյանի անվան հայկական պետական մանկավարժական համալսարանում ; Գիտական ղեկավար՝ Վ. Գ. Խալաթյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Ռ. Ն. Ազարյան, Գ. Ի. Պետրոսյանց ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Հ. Թումանյանի անվան Վանաձորի պետական մանկավարժական ինստիտուտ ; Սեղմագիր՝ 23 էջ։
Keywords: Մանկավարժություն, մանկավարժական գիտություններ / Pedagogy