Значение трудов Э. А. Асратяна изучении механизмов психических явлений / Է. Հ. Հասրաթյանի աշխատությունների նշանակությունը հոգեկան երևույթների մեխանիզմների ուսումնասիրության մեջ - Պապոյան, Վարդուհի Ռոբերտի / Papoyan Varduhi (ՀՀ ԿԳՆ Խ. Աբովյանի անվան հայկական պետական մանկավարժական համալսարան, 2002)
Актуальным и значимым является анализ экспериментальных теоретических трудов Э. Асратяна, которые способствовали раскрытию нейрофизиологических и общих биологических основ психической деятельности целом и в частности отдельных психических процессов и явлений / Հոգեկան երևույթների մեխանիզմների ուսումնասիրությունն այժմեական է, որի բացահայտման նպատակով օգտագործվել է Պավլովյան ուսմունքը
ԺԹ. 00.01 «Հոգեբանության տեսություն և պատմություն» մասնագիտությամբ հոգեբանական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2002 ; Ատենախոսության թեման հաստատված է Երևանի պետական համալսարանում ; Գիտական ղեկավար՝ Է. Ա. Գրին ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Կ. Վ. Ոսկանյան, Ա. Ս. Անդրեասյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Ֆիզիկական կուլտուրայի հայկական պետական ինստիտուտ ; Սեղմագիր՝ 28 էջ։
Keywords: Հոգեբանական գիտություններ / Psychology