Ավտոմոբիլի էկոլոգիական անվտանգության գնահատումը շահագործման լեռնային պայմաններում - Գասպարյան, Նարինե Անուշավանի / Gasparyan Narine (ՀՀ ԿԳՆ Հայաստանի պետական ճարտարագիտական համալսարան, 2007)
Ավտոտրանսպորտի և շրջակա միջավայրի փոխազդեցությունը անընդհատ աճում է: Վերջին ժամանակներում կտրուկ աճել է ավտոտրանսպորտային միջոցների քանակը, դրա օգտագործումը դարձել է ինտենսիվ և տրանսպորտի ենթակառուցվածքների, այդ թվում նաև ճանապարհափողոցային ցանցի տարածքները չեն բավարարում աճող պահանջներին: Միաժամանակ, տարեցտարի խստանում են ավտոտրանսպորտային միջոցներից արտանետվող վնասակար նյութերի նկատմամբ կիրառվող էկոլոգիական նորմաների պահպանման պահանջները: Ընդ որում, նշված նորմաները վերաբերվում են ոչ միայն խոշոր բնակավայրերում, այլև առանձնահատուկ, օրինակ, լեռնային պայմաններում շահագործվող ավտոտրանսպորտին / Сохранение окружающей среды является первоочередной общечеловеческой задачей. Под экологической безопасностью автотранспортного средства понимается совокупность свойств, характеризующих способность автомобиля свести до минимальных значений уровень вредного воздействия на окружающую среду и здоровье человека, в том числе за счет экономии материальных и энергетических ресурсов
ԻԴ.00.23 «Երկրաբնապահպանություն» մասնագիտությամբ տեխնիկական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2007 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է Հայաստանի պետական ճարտարագիտական համալսարանում ; Գիտական ղեկավար՝ Ա. Վ. Թադևոսյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Գ. Հ. Թորոսյան, Ռ. Ա. Մեժլումյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ ՀՀ ԳԱԱ էկոլոգանոոսֆերային հետազոտությունների կենտրոն ; Սեղմագիր՝ 18 էջ։
Keywords: Գիտություններ Երկրի մասին / Earth Science