Արիները Մերձավոր Արևելքում մ.թ.ա. III-II հազարամյակներում - Ջահանշահ, Դերախշանի / Jahnshah Derakhshani (ՀՀ ԳԱԱ հնագիտության և ազգագրության ինստիտուտ, 1999)
Հնդգերմանական հիմք լեզվից առանձին լեզվախմբերի և լեզուների տրոհման, վերջիններիս տարածման ուղիների, ելակետային տարածքի հետ կապված հարցերը մինչ օրս էլ իրենց վերջնական պատասխանը չեն ստացել և պատմագիտության առավել հրատապ հիմնախնդիրներից են / В современной исторической науке нет единого мнения о времени появления народов Ирана на своей родине / The Arians in the Near Eastern Sources of 3rd and 2nd millenium B.C. In the presented work 64 means of investigations of Mesopotamian sources, Iranian tradions and archaeological data a trial is made to show that the arians are attested in the Near Eust at Least from the 3rd millenium B.С
է.00.03 «Հնագիտություն» մասնագիտությամբ պատմական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-1999 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է ՀՀ ԳԱԱ հնագիտության և ազգագրության ինստիտուտի գիտական խորհրդում ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Ա. Քոսյան, Ա. Փիլիպոսյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Երևանի պետական համալսարանի իրանագիտության ամբիոն ; Սեղմագիր՝ 26 էջ։
Keywords: Պատմական գիտություններ / History