Դեհիդրոալանինի նոր մոդիֆիկացված քիրալային NI(II) կոմպլեքսների սինթեզը և դրանց հետազոտումը β-տեղակալված α-ամինաթթուների կենսամիմետիկ ասիմետրիկ սինթեզի ռեակցիաներում / Synthesis of new modified chiral NI(II) complexes of dehydroalanine and their study in biomimetic asymmetric reactions of synthesis of β-substituted α-amino acids - Ստեփանյան, Լալա Աշոտի / Stepanyan Lala (ՀՀ ԳԱԱ «Հայկենսատեխնոլոգիա» ԳԱԿ ՊՈԱԿ, 2013)
Ֆիզիոլոգիական ակտիվությամբ օժտված օպտիկապես ակտիվ քիրալային միացությունների շարքում հատուկ տեղ են զբաղեցնում ամինաթթունները, որոնք լայն կիրառություն են ստացել բժշկագիտության, սննդարդյունաբերության, գյուղատնտեսության և այլ բնագավառներում / Диссертационная работа посвящена синтезу хлор и фторсодержаших новых хиральных модифицированных комплексов дегидроаланина, и разработке эффективных методов биомиметического асимметрического синтеза ряда оптически активных β-замещенных α-аминокислот с применением синтезированных модифицированных комплексов дегидроаланина / The thesis is devoted to the synthesis of chloro and fluoro-containing new chiral modified complexes of dehydroalanine and development of efficient methods for the biomimetic asymmetric synthesis of a series of optically active β-substituted α-amino acids with the use of synthesized modified complexes of dehydroalanine
Գ.00.14 «Կենսատեխնոլոգիա» և Բ.00.10 «Կենսօրգանական քիմիա» մասնագիտություններով քիմիական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2013 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է ՀՀ ԳԱԱ «Հայկենսատեխնոլոգիա» ԳԱԿ գիտական խորհուրդում ; Գիտական ղեկավար՝ Ա. Ս. Սաղայան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Ա. Ե. Աղաջանյան, Վ. Հ. Մնացականյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Երևանի պետական համալսարան ; Սեղմագիր՝ 27 էջ։
Keywords: Քիմիական գիտություններ / Chemistry; Կենսաբանական գիտություններ / Biology