Ազգային բնավորությունը Վիլյամ Սարոյանի գեղարվեստական համակարգում - Արզումանյան, Հարություն Սևակի / Arzumanyan Harutyun (ՀՀ ԳԱԱ Մ. Աբեղյանի անվան գրականության ինստիտուտ, 2000)
Վիլյամ Սարոյանը համաշխարհային համբավի հեղինակ է, 20-րդ դարի ամերիկյան գրականության սյուներից մեկը: «Կարծում եմ արվեստի դերն այն է, որ թափառումների ուղին բռնած մարդկությունն ապահովվի լավ մշակված, հուսալի մի քարտեզով, որը նրան ցույց կտա դեպի ինքն իրեն տանող ճանապարհը»: Վ. Սարոյանի գրականությունը իր հռչակած ծրագրային այս դրույթի հաստատումն է / "Moe дело жить, писать-значить жить, и наступает время, когда писать и жить, искусство и реальность почти одно и то же-говорит Сароян и продолжает,-"Я знаю все про этот мир: зло и нищета, ненависть и страх, пусть так но я люблю этот мир таким, каков он есть. Добро и зло всегда вместе во всем, кроме тех редких мнгновений, когда время останавлевается от внезапного открытия истины, когда сердце и душа переживают безграничный, неописуемый подъем''
Ժ.01.02 «Նորագույն շրջանի հայ գրականություն», Ժ.01.07 «Արտասահմանյան գրականություն» մասնագիտություններով բանասիրական գիտությունների թեկնածուի գիտական աստիճանի հայցման ատենախոսություն ; Երևան-2000 ; Ատենախոսության թեման հաստատվել է ՀՀ ԳԱԱ Մ. Աբեղյանի անվան գրականության ինստիտուտի գիտական խորհրդում ; Գիտական ղեկավար՝ Ե. Ալեքսանյան ; Պաշտոնական ընդդիմախոսներ՝ Ա. Մ. Հարությունյան, Ն. Մ. Ադալյան ; Առաջատար կազմակերպություն՝ Երևանի Խ. Աբովյանի անվան մանկավարժական ինստիտուտ ; Սեղմագիր՝ 24 էջ։
Keywords: Գրականագիտություն / Literary studies